21-02-12

Belgisch gevangenisbeleid: een catastrofe

Belgische.gevangenissen.jpgRekenhof : ‘Politiek voerde slecht gevangenisbeleid'

JUSTITIE - BRUSSEL, DS woensdag 21 december 2011 - Het Rekenhof is in een doorlichting niet mals voor het Belgische gevangenisbeleid.

De maatregelen die de regeringen van de afgelopen vijftien jaar namen om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan, misten deels hun doel. Tot die conclusie komt het Rekenhof in een audit van het gevangeniswezen. De krant La Libre Belgique kon een voorontwerp van die audit inkijken.

Volgens die audit wordt het effect van maatregelen (zoals al dan niet voorwaardelijke vervroegde invrijheidsstelling, elektronisch toezicht en werkstraffen) te weinig opgevolgd, verandert het doel te vaak en beogen ze te vaak een kortetermijneffect. ‘Ondanks al die inspanningen neemt de overpopulatie niet af', vindt het Rekenhof. ‘Politici gaan ook te weinig na wat de gevolgen zijn van hun beleid.'

Zelfs als het ‘Masterplan Gevangenissen', dat de capaciteit danig moet verhogen, vandaag zou zijn afgerond, waren er nog 900 plaatsen te weinig. Het Rekenhof voorspelt tegen eind volgend jaar een tekort van 2.414 plaatsen.

18:38 Gepost door Jaap Vandeurzen in Gevangenisbeleid, gevangenissen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.