29-04-11

Hoge veiligheid, gevangenis Brugge

menottes, handcuffs.jpghttp://www.een.be/sites/een.be/modules/custom/vrt_video/player/player_4.3.swf

De video van het programma ‘Koppen’ over de afdeling Hoge Veiligheid (AIVB) in de gevangenis van Brugge geeft een verkeerd beeld van wat er in de gevangenis van Brugge werkelijk gebeurt.  Niet alleen moordenaars of gijzelaars belanden op de AIVB.  De duistere cellen die niet groter zijn dan een hondenhok en waarin sommige gevangenen 24 uren op 24 uren opgesloten zitten, worden in de video van Koppen niet getoond. Er wordt ook niet gesproken over de folter- en afzonderingspraktijken waarvan de gevangenen in de gevangenis van Brugge (die zo goed als geen rechten hebben) het slachtoffer zijn.  Het Europees Comité Tegen Folteringen wees regelmatig op deze toestanden maar de Belgische Staat trekt zich niets aan van de door het Comité en de door de VN gemaakte opmerkingen en aanbevelingen.

——–

“Ik zit hier nu een jaar. Het is genoeg geweest. Het is hier veel te beklemmend. Ik voel me geïsoleerd.” Frank snakt naar het moment waarop hij de afdeling Hoge Veiligheid van de Brugse gevangenis mag verlaten. Hij verblijft hier omdat hij in de gewone gevangenis een celgenoot gijzelde. Frank zit 30 jaar voor moord. Koppen bracht 48 uur door op de strengst beveiligde afdeling van alle gevangenissen in ons land.

Zo goed als alles op deze afdeling draait rond veiligheid. Dominique werkt er van bij de opstart. Hij toont de dubbele deuren die toegang geven tot de cellen, en de bedden en de kasten die in de grond verankerd zitten. Dagelijks worden de cellen gecontroleerd op voorwerpen die de gevangenen als wapen kunnen gebruiken. “Je moet constant op je hoede zijn,” zegt zijn collega Patrick (zie foto hier beneden). “Gelukkig staan er altijd collega’s klaar om in te grijpen wanneer je aangevallen wordt.”

“De gevangenen die hier zitten, hebben ernstige incidenten veroorzaakt in andere gevangenissen,” zegt Lieve Decaesstecker, het hoofd van de afdeling. “Ze hebben daarbij zware agressie gepleegd op medegedetineerden of op het gevangenispersoneel. Het is een soort time-out. Ze worden even uit het gewone gevangeniscircuit gehaald. De bedoeling is om ze weer klaar te maken voor het reguliere gevangenisregime.”

Reportage: Stefan De Bouver

donderdag 24 maart 2011

Koppen – Hoge veiligheid in Brugge

http://www.een.be/programmas/koppen/hoge-veiligheid-in-br...


De commentaren zijn gesloten.