25-12-10

Spanning bij Belgische gevangenen in Tilburg

24/11/2010 - De Belgische gedetineerden in de Willem II-gevangenis in Tilburg blijven het regime mensonwaardig vinden. Bovendien krijgen ze geen begeleiding voor hun latere terugkeer in de maatschappij, zeggen ze.

Sinds februari van dit jaar zitten 500 landgenoten in de Nederlandse gevangenis. Binnenkort wordt beslist of dat aantal met 150 omhoog gaat. Als dat gebeurt, zo zegt een woordvoerder van de gevangenen, dan dreigt er een opstand te ontstaan.

VRT

De gedetineerden klagen over een gebrek aan sportmogelijkheden, slecht eten en een slechte bezoekregeling. Maar vooral het gebrek aan vooruitzichten voor een reïntegratie in de maatschappij weegt zwaar. Er is nauwelijks hulp als ze hun straf hebben uitgezeten, klinkt het. "We worden nu nog eens extra door Justitie veroordeeld".

Volgens de getuigenis van een gevangene die anoniem wil blijven, is er al een unit kort en klein geslagen en heeft er een gevangene zichzelf in brand gestoken.

-------

Er zijn dus niet alleen de voortdurende gevangenisstakingen in België.  Er zijn ook ernstige problemen met de gevangenen in de peperdure gevangenis te Tilburg (Nederland) waarnaar de Belgische gevangenissen thans gedeporteerd worden.  Zij leven er bijna totaal geïsoleerd van hun familie en vrienden en op verlofdagen hoeven zij niet te rekenen.  Van een 'reïntegratie in de samenleving' is geen sprake maar daar ligt Justitieminister De Clerck zeker niet wakker van.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.912224

http://www.deredactie.be/permalink/1.912452

 

De commentaren zijn gesloten.