01-08-10

Doofpot

10102007-155641.jpg'Gevangene slaat cipier omdat hij te weinig mayonaise kreeg bij de frieten', titelde Vandaag.be.  Over de talrijke wantoestanden en zelfmoorden in de Belgische gevangenissen die bijna nooit onderzocht worden, kan de Internetkrant maar beter zwijgen...


--------

Vorige zondag, op de frietendag, in de gevangenis van Hasselt is een gedetineerde door het lint gegaan omdat hij vond dat hij te weinig mayonaise kreeg.


De cipier die de maaltijden naar de cellen bracht, kreeg enkele rake klappen in het gezicht. "De gedetineerden eten in Hasselt op cel. Er is dus geen sprake van amok in de refter", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen.

De gewonde bewaker werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht en is twee weken arbeidsongeschikt.

De gedetineerde kreeg een sanctie: 9 dagen strafcel en 6 maanden op individueel regime, dat wil dus zeggen geen gemeenschappelijke activiteiten. Volgens de directie krijgen de gedetineerden maar een dag per week frieten. "Dergelijke incidenten gebeuren helaas in een milieu waar mensen met frustraties leven", aldus Lauren Sempot.

http://www.vandaag.be/binnenland/42598_gevangene-slaat-cipier-omdat-hij-te-weinig-mayonaise-kreeg-bij-frieten.html

 

12:30 Gepost door Jaap Vandeurzen in gevangenissen, Hasselt | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

Commentaren

De christen-democratische Justitieminister Stefaan De Clerck kraaide een paar weken geleden uit dat er nu 'veel minder ontsnappingen' waren maar ook hij zwijgt systematisch over de talrijke wantoestanden en zelfmoorden in de Belgische gevangenissen.
Een groot deel van de zelfmoorden is trouwens het gevolg van het feit dat de gevangenen, niettegenstaande de Wet Borginon uit 2004 die de 'rechten van de gevangenen regelde', in de praktijk niet bestaat en gevangenen niet dus de minste rechten hebben.
Als men naar de Minister over de wantoestanden schrijft, krijgt men geen antwoord. Ook een aangetekende brief wordt door hem en/of zijn kabinetsmedewerkers niet beäntwoord. Dat geldt ook voor de Penitentiaire diensten waar dat misbruiken en corruptie geen uitzondering maar de regel is.
Op die manier blijven de wantoestanden binnen de gevangenissen bestaan.
De Clerck en zijn diensten zijn verantwoordelijk voor heel wat drama's in de gevangenissen waarvan ook de naasten van de gevangenen (vrouwen en kinderen) het slachtoffer zijn.
Schrijven naar Europese instanties haalt niet veel uit omdat het Europees Parlement en de europese commissies door de christen-democraten gecontroleerd worden.

Bij de chisten-democraten blijft de hypocrisie troef. De Clerck spreekt op zijn website en in zijn nietszeggend en opgeblazen 'Masterplan voor de Justitie' bijvoorbeeld over een 'menselijke structuur binnen de gevangenissen'.

Gepost door: Jan Boeykens | 01-08-10

De commentaren zijn gesloten.