01-02-10

Regering Leterme maakte de justitie nog corrupter


declerck.leterme

January 28th, 2010

Beste X,

Bedankt voor het tekenen van onze petitie 'Free Marcel Vervloesem'.

Vandaag weer slecht nieuws gekregen van Marcel.
Hij ontving een brief van een zekere George Lejeune, voorzitter van de Centrale Toezichtsraad van het gevangeniswezen, Waterloolaan 115, bureau 210, 1000 Brussel. Deze brief van 19.1.2010 (referentie CTG/2010/2) is blijkbaar het zoveelste initiatief om de zaken dicht te dekken en heeft ongetwijfeld te maken met een schrijven van justitieminister De Clerck dat dateert van 25 maart 2009 (referentie PV/71/KL/1523/AC), gericht aan Marcel.
In die brief beweerde de minister aan de Centrale Toezichtsraad de opdracht had gegeven 'om detentieomstandigheden van de heer Vervloesem te laten onderzoeken'. Maar Marcel heeft nooit iemand van die commissie gezien of gesproken en mijn herhaaldelijk schrijven naar De Clerck over deze zaak, werd nooit beäntwoord.

In de brief van 19.1.2010 van de Centrale Toezichtsraad dat een antwoord is op Marcel's schrijven, staat enkel het volgende: 'De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen heeft uw schrijven van 5 januari in goede orde ontvangen. De Raad neemt kennis van de door u aangehaalde elementen. We verwijzen naar de reeds eerder aangehaalde elementen in onze vorige brieven als antwoord op uw schrijven.'
Marcel heeft echter nooit een brief van de Centrale Toezichtsraad ontvangen!

Ik dacht dat de Centrale Toezichtsraad met haar 'vernietigend rapport over de werking van het gevangeniswezen' en met haar rapport over het politieoptreden in de gevangenis van Sint-Gillis waarbij een gevangene bijna overleden is, het enige controleorgaan was dat blijkbaar werkte. Maar ik vrees dat ik een illuzie rijker ben geworden.

De rechten van de gevangenen zoals zij in de Wet Dubois staan vervat en waarnaar de Vlaamse Liga voor de Mensenrechten steeds verwees met de uitdrukking 'Eindelijk hebben de gevangenen ook rechten', zijn ook al onbestaande en de in de wet vernoemde toezichtscommissies bestaan zelfs niet terwijl de wet al van 2004 dateert.

Van De Clerck moeten we natuurlijk geen initiatief verwachten. Die lijkt de criminele praktijken van de psycho-sociale diensten en gevangenisdirecteurs in bepaalde gevangenissen (vervalsen van dossiergegevens, achterhouden van documenten, wegsteken en 'per ongeluk' laten liggen van rapporten zodat de strafuitvoeringsrechtbank daarmee alle verzoeken kan afwijzen, het laattijdig op de hoogte brengen van justitieassistenten,) gewoon te ondersteunen terwijl hij over een 'menselijke en rechtvaardige justitie' blijft preken en over de overbevolking van zijn gevangenissen klaagt.

Jan Boeykens
Voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven

Commentaren

In een reactie op het Internet
Bedankt E.

Ik heb het er zojuist met mijn vriendin nog over gehad. Wij vechten, zoals je weet, voor een bepaalde zaak en ook voor de mensenrechten in het algemeen. De tegenstand die we daarbij vanuit een bepaalde hoek ondervinden is onbeschrijflijk. Maar toch zullen we ermee doorgaan.
Maar welke tegenstand moeten mensen als Norman Finkelstein niet ondervinden ? Dat moet haast bijna iets zijn om gek van te worden! En toch blijft de man bij zijn standpunt! En toch blijft hij herhalen, dat de holocaust geen reden is om andere mensen als beesten te behandelen en zelfs een soort van genocide te organiseren!

Ik sprak enkele uren geleden daar toevallig ook nog met iemand van half-joodse afkomst over omdat ik toevallig die video over Norman Finkelstein had gezien en omdat zij, zoals ook heel wat andere mensen dit doen, onze problemen op een nogal lichtzinnige manier als zijnde 'normaal' (en dus niets tegen te doen) bestempelde.
Daarbij viel het woord 'anti-semitisme' natuurlijk terwijl Norman Finkelstein dus zelf van joodse afkomst is.

Anti-semitisme bestaat en we weten ook tot welke moordpartijen dat in de geschiedenis en niet alleen in nazi-Duitsland geleid heeft.
Maar men kan perfect tegen anti-semitisme zijn en tegelijkertijd voor de mensenrechten van de slachtoffers van justitie en terreur (en daarmee bedoel ik kolonialisme en staatsterreur) opkomen.

Gepost door: Jan Boeykens | 02-02-10

De commentaren zijn gesloten.